Снимка trafficnews.bgСлед потвърждението от БАБХ за присъствието на африканска чума в

...
Снимка trafficnews.bgСлед потвърждението от БАБХ за присъствието на африканска чума в
Коментари Харесай

Масово колят прасета край Пловдив! Стопанин: Отнеха ни прехраната за зимата

Снимка trafficnews.bg

След потвърждението от БАБХ за наличието на африканска чума в Пловдивско, започна  доброволното умъртвяване на прасетата отглеждани в постройки вид „ заден двор ”.  До 2 август притежателите на прасетата ще имат право да ги умъртвят сами, а след крайния период даден от БАБХ животните ще бъдат наложително изземвани и загробвани в избрани авансово от общините места. Предвиждат се и наказания в размер до 1000 лв. за неспазилите наредбата, написа trafficnews.bg .

Днес кметовете на дребни обитаеми места, попадащи в 20-километровата санитарна зона край обекти за свиневъдство, са получили заповед от епизоотичната комисия. Сред тях е и кметът на Белозем Иван Тачев. В землището на селото се намира единственият свинекомплекс на територията на Пловдивска област, само че ограниченията се постановат и край по-малките обекти за свиневъдство. По думите на Тачев в санитарната зона попадат всички обитаеми места на територията на община Раковски, както и част от община Садово. Жителите в селото вече започнали да колят животните си.

 „ Нареждането е прасетата да бъдат заклани до 2 август. Повечето от хората схващат какво се случва, само че има единици които са " способени ветеринарни доктори "   приканват „ Не колете прасетата ” – сподели кметът на селото.

Според него в селото се отглеждат близо 150 свине по дворовете, като нито едно от тях не е записано. Това лишава притежателите им от право да потърсят обещетение.

" Към момента към този момент разполагаме с място за загробването на животните, в съгласие е с кмета на община Раковски Павел Гуджеров. Багерът също е в подготвеност, само че се надяваме да не се стигне до там ", добави кметът.



Дядо Георги - притежател на 3 свине, със сълзи на очи споделя за труда по развъждането им. " Това е прехраната ни за зимата. Утре най-вероятно ще ги колим ", сподели той с горест в гласа, знейки, че е безпомощен срещи заповедта.

Възрастният мъж изрече разочарованието си от обстоятелството, че никой не е тествал животните, преди да бъде обособена 20-километровата зона. 

" Не виждам по какъв начин е допустимо те да се заразят! Но това е ситуацията - против властта се не рита ", сбит бе той. Трите прасенца в двора му са били закупени през месец април и до момента са му коствали към 1200 лева Това, съгласно дядо Георги, е цената на чистото месо. 

" Сега ще ни принудят да купуваме от магазина кренвирши, които и кучетата не желаят да ядат ", възмути се той. Нито едно от трите животни не е записано. " Какво ще ми донесе това? Само разноски! А страната какво ми е дала - 200 лева пенсия ", разяснява мъжът. Той добави, че не е и помислял да претендира за обезщетение.

Междувременно в кметството на Белозем започва осведомителна акция. Жителите могат да се осведомят за настоящата конюнктура посредством обществените мрежи, както и в постройката на кметството, където се популяризират дипляни и се съхранява получената заповед.

" Хората не имат вяра на думи, а на документи. От през вчерашния ден сме почнали да ги осведомяваме какво следва. Смятам, че ограниченията са съответни, само че дали са задоволителни - това времето ще покаже ", изясни кметът на обитаемото място. Той прикани хората да спазят наредбите, с цел да не се стига до наказания. 

Припомняме, че три диви свине бяха отстреляни в местността край хижа Здравец, след направени лабораторни проучвания, способените органи установяваха, че в две от отстреляните свине има съществуването на вируса – Африканска чума. Това е първия случай на тази болест в Южна България.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР